Bij dropshipping verkoopt u producten online zonder ze zelf te versturen. Dat doet de leverancier. U blijft wel verantwoordelijk en aansprakelijk voor de producten die u verkoopt. Lees hier waar u allemaal mee te maken krijgt als u met dropshipping gaat beginnen.
Bij dropshipping verkoopt u producten via een eigen webshop of een online verkoopplatform. Bijvoorbeeld smartphones, gereedschap en witgoed. Uw klant koopt het product via u, maar u verstuurt het product niet zelf naar de klant. U bestelt het product bij de leverancier, die het opstuurt naar de klant.
Dropshipping biedt zowel voordelen als nadelen. Zoals:
Lees meer over de voor- en nadelen van dropshipping op KVK.nl.
Als u via internet producten verkoopt, moet u zich houden aan regels voor online verkoop. Dat geldt ook bij dropshipping.
Elk product dat u verkoopt moet veilig zijn. Daarom gelden er eisen voor de producten die u verstuurt. Voldoet uw product niet aan de veiligheidseisen? Dan loopt u risico’s. U moet bijvoorbeeld schade vergoeden als er een ongeluk gebeurt met uw product. Wat precies uw verantwoordelijkheden zijn, hangt af van uw rol en het soort product dat u verkoopt.
Volg per product de beslisboom van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om te zien welke regels er voor u gelden. Er gelden ook eisen voor de verpakkingen en etiketten van de producten.
Controleer goed of de producten die u verkoopt geen inbreuk maken op het merkenrecht van anderen. Wanneer u namaakproducten verkoopt, bent u hier aansprakelijk voor.
Het is ook bij dropshipping verstandig om gebruik te maken van algemene voorwaarden. Hierin staat welke rechten en plichten uw klanten hebben als ze iets bij u bestellen. Algemene voorwaarden kunnen uw risico’s als ondernemer verkleinen.
Btw-regels kunnen met dropshipping ingewikkeld zijn. Hoe en waar u btw moet betalen is deels afhankelijk van de plek van uw leverancier en de plaats van levering. Levert u naar het buitenland? Dan moet u in veel gevallen de btw registreren in het land van de consument. Bij internationale dropshipping zijn verschillende opties mogelijk.
Doet u zaken met leveranciers van buiten de EU? Over producten van buiten de EU moet u meestal invoerrechten betalen.
U krijgt te maken met persoonsgegevens van uw klanten. Bijvoorbeeld naam, telefoonnummer en adres. Hierbij moet u zich houden aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U moet altijd zorgvuldig met de gegevens van uw klanten omgaan.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein