Het is mogelijk om een bedrijf te starten en runnen tijdens uw studie. Lees hier waarover u moet nadenken en wat u moet regelen voordat u start met uw bedrijf.
U bent ondernemer als u zelfstandig en buiten de familiesfeer werkt voor meerdere opdrachtgevers. Verkoopt u producten of levert u diensten voor geld? En verwacht u winst? Dan ziet ook de Belastingdienst u als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Doe de Ondernemerscheck om dit zeker te weten.
Lees in het Stappenplan bedrijf starten als student hoe u ondernemer wordt. Schrijf uw bedrijf in bij KVK. De kosten hiervoor zijn € 75,00. U bent dan ook meteen aangemeld bij de Belastingdienst.
Sinds 2020 geldt er geen bijverdiengrens meer en mag u onbeperkt bijverdienen.
Soms kunt u stage lopen of afstuderen bij uw eigen bedrijf. Er zijn onderwijsinstellingen die studentondernemers stimuleren met een Topondernemersregeling. Vraag uw (toekomstige) onderwijsinstelling naar de mogelijkheden. KVK.nl geeft informatie over u hoe u een innovatief idee omzet in een succesvolle onderneming. Lees hoe u de combi maakt met uw studie, de aanpak van de productontwikkeling en hoe u aan geld komt voor uw idee.
Als u jonger bent dan 18 jaar, heeft u toestemming nodig van uw ouders of verzorgers. Zonder die toestemming mogen zij zaken die u regelt weer terugdraaien. Bijvoorbeeld als u een telefoonabonnement afsluit, of als u geld leent bij een bank. Wilt u zelf beslissen over uw handelingen? Dan kunt u handlichting aanvragen bij de rechter. Dit kan als u 16 of 17 jaar oud bent. U heeft hiervoor toestemming nodig van uw ouders of verzorgers. U bent dan ook zelf aansprakelijk.
Als u minderjarig bent, krijgen uw ouders of verzorgers mogelijk kinderbijslag voor u. Een kind mag voor de kinderbijslag onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit hoe oud het kind is.
De grafiek laat per kwartaal het aantal jongeren van 15 tot 25 jaar zien dat regulier onderwijs volgt en werkt als zelfstandige zonder personeel.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein