Koopt of importeert u een personenauto, bestelauto of motor? Dan betaalt u bpm. Kijk hier hoe u dit regelt.
Koopt of importeert u een personenauto, bestelauto of motor? Dan moet u belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) betalen.
U moet bpm betalen als:
U betaalt geen bpm als:
De hoogte van het bpm-tarief hangt af van:
Bekijk hoe u de bpm berekent voor een personenauto, bestel- of kampeerauto of een motor.
De Belastingdienst stuurt u een bericht hoeveel bpm u moet betalen. Als u heeft betaald, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen de kentekencard (kentekenbewijs).
In een aantal situaties moet u zelf bpm-aangifte doen bij de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u een auto of motor uit het buitenland in het Nederlandse kentekenregister laat zetten.
Soms kunt u bpm-vrijstelling aanvragen. U hoeft dan geen bpm te betalen. Bijvoorbeeld als uw bedrijf in het buitenland zit en u een motorrijtuig met buitenlands kenteken in Nederland gebruikt.
Bent u ondernemer en heeft u een bestelauto? Dan hoeft u mogelijk geen bpm te betalen als u voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling. U moet bijvoorbeeld meer dan 10% van alle kilometers voor uw bedrijf maken. U hoeft voor deze regeling geen bpm-vrijstelling aan te vragen.
In een aantal situaties kunt u bpm-teruggaaf krijgen. Bijvoorbeeld als u een gebruikte personenauto, bestelauto of motor exporteert.
Moet u bpm betalen en vindt u dat dat niet klopt? Of vindt u dat de hoogte van het bedrag niet klopt? Dan kunt u bezwaar maken tegen de bpm.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein