Wilt u uw idee voor een nieuw product, merk of logo beschermen met een intellectueel eigendomsrecht? Check eerst of uw idee al is bedacht en beschermd door een ander. Hiermee voorkomt u misverstanden of zelfs juridische stappen.
Het merkrecht beschermt de (merk)naam of het logo van uw bedrijf, product of dienst. In het Merkenregister van BOIP kunt u opzoeken of een naam of logo al in de Benelux als merk is beschermd. Kijk ook op internet en in het Handelsregister van KVK om te weten of de naam geen handelsnaam is van een ander. Is de naam of het logo nog vrij en voldoet het aan de wettelijke regels? Dan kunt u het merk registreren. Daardoor wordt u eigenaar van het merk. Door het ®-teken bij uw (merk)naam of logo te gebruiken laat u zien dat het is geregistreerd.
Gaat u een (bedrijfs)naam kiezen? Dan is het goed om eerst te zoeken of de naam al voor soortgelijke activiteiten bestaat. De naam kan namelijk een handelsnaam van een ander zijn, of een merk of beide. Check daarom in het Handelsregister en in het Merkenregister of de naam al voorkomt. Zo kunt u een juridisch conflict voorkomen. Een merk is wetteijk beschermd als deze is geregistreerd in het Merkenregister. Een handelsnaam is wettelijk beschermd als deze ook echt actief wordt gebruikt als naam van de onderneming. Zoek daarom ook op internet naar de naam.
U registreert uw bedrijfsnaam bij uw inschrijving in het Handelsregister. Bent u al ingeschreven, dan kunt u uw bedrijfsnaam wijzigen of een extra bedrijfsnaam toevoegen.
Het modelrecht beschermt productontwerpen, vormgeving en design. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw model horloge, koptelefoon, kleding of tas. Om een modelrecht te kunnen claimen moet het nieuw zijn en eigen karakter hebben; het mag niet sterk lijken op een model dat al bekend is. In het Modellenregister van BOIP kunt u checken of het model echt nieuw is en eigen karakter heeft. Ook kunt u bijvoorbeeld zoeken op internet of in vakbladen. Vervolgens kunt u het model registreren. Ook het octrooirecht, merkenrecht en auteursrecht kunnen soms bescherming bieden.
Met een octrooi (patent) beschermt u een uitvinding van een technisch product of proces. Hiermee kunt u een ander verbieden om uw uitvinding na te maken, te verkopen of in te voeren. Om uit te zoeken of uw technische uitvinding echt nieuw is, kunt u de octrooidatabank Espacenet gebruiken. Hierin staan alle gepubliceerde octrooien. Is de uitvinding nieuw, dan kunt u een octrooi aanvragen.
Als u een tekst, foto, illustratie of video heeft gemaakt, heeft u hier automatisch het auteursrecht over. Tenminste, als uw werk origineel en persoonlijk is. Er is geen register of databank waar u kunt opzoeken of een ander het al gemaakt heeft. Want niemand hoeft zijn werk voor het auteursrecht te registreren.
Wilt u kunnen aantonen dat u het idee op een bepaald moment heeft bedacht? Dan kunt u de datum vastleggen in het i-DEPOT. Hiermee heeft u een wettelijk bewijsmiddel in handen. Dat kan soms nodig zijn in geval van een conflict. U kunt ook het ©-teken gebruiken om te laten zien dat u het auteursrecht heeft.
Is uw idee nog niet eerder bedacht en wilt u het verder gaan uitwerken? Of wilt u uw idee voorlopig vastleggen om er later mee verder te gaan? Kijk dan in het Stappenplan product, dienst of uitvinding beschermen hoe u uw idee beschermt.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein