Windenergie is een van de meest efficiënte vormen van duurzame energie. Daarom kan het voor u interessant zijn om hierin te investeren. Bijvoorbeeld door een windmolen op uw bedrijfsterrein te plaatsen. Of door een windpark te ontwikkelen. Daar zijn subsidies én regels voor.
Windenergie is elektriciteit die u met een windturbine opwekt. Het is een schone vorm van energie met weinig CO2-uitstoot. Hoeveel elektriciteit een windturbine opwekt, hangt af van de:
De meeste windenergie wordt opgewekt in windmolenparken. U kunt daar alleen of samen met anderen in investeren. Ook is het soms mogelijk om een of meer windturbines bij uw bedrijf (op eigen grond) te plaatsen.
Wilt u een windmolen op uw bedrijfsterrein plaatsen? Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan een turbine van 10 tot 30 meter. Daarmee wekt u per jaar al gauw 30.000 kWh elektriciteit op.
Er zijn ook miniwindmolens. Die plaatst u bijvoorbeeld op het dak van uw bedrijfspand. Maar daarmee verdient u uw investering minder snel terug. Ook is het voordeel voor het milieu kleiner.
De elektriciteit die u met uw windturbine opwekt, kunt u zelf gebruiken of opslaan in een batterij (accu). U kunt er ook voor kiezen om de opgewekte stroom aan uw energieleverancier terug te leveren. Deze verrekent dit dan met de stroom die u gebruikt. In dat geval moet u uw windturbine bij uw netbeheerder aanmelden via Energieleveren.nl.
Levert u meer stroom dan u gebruikt? Dan verrekent uw energieleverancier dit met uw verbruik. Dit heet salderen. De salderingsregeling stopt per 1 januari 2027. De salderingsregeling geldt alleen als u een kleinverbruiker bent met een aansluiting van maximaal 3×80 ampère.
Om een of meer windturbines op uw bedrijfsterrein te plaatsen, heeft u soms een vergunning nodig of moet u een melding milieubeheer doen. Dit kan uw gemeente u vertellen.
Wilt u grootschaliger investeren in windenergie? Dan kunt u denken aan een windmolenpark. Daarop kunt u grotere windturbines plaatsen, die veel meer energie opwekken. U kunt zo’n windmolenpark zelf ontwikkelen. Of samen met andere bedrijven, burgers en/of grondeigenaren. Bijvoorbeeld in een energiecoöperatie.
Een windpark bouwen, vraagt tijd en onderzoek. U neemt hierin de volgende stappen:
U start met een voorverkenning. Daarin gaat u onder meer op zoek naar een geschikte locatie. Vraag hiernaar bij uw provincie of gemeente. Zij wijzen geschikte gebieden aan binnen de Regionale Energie Strategie (RES). Onderzoek ook uw project economisch haalbaar is.
De stroom die u met uw windturbines opwekt, levert u aan het elektriciteitsnet. Daarvoor moet het net wel voldoende capaciteit hebben. Vraag dit daarom vooraf na bij de netbeheerder van de gekozen locatie. U vindt de netbeheerder in het EAN-codeboek.
Heeft u een geschikte locatie gevonden? Dan moet u meestal een milieueffectrapport (m.e.r.) maken. Daarin beschrijft u de effecten van het windpark voor de omgeving. Het m.e.r. is nodig om een omgevingsvergunning te kunnen krijgen. Die is meestal verplicht. Soms heeft u ook nog andere vergunningen nodig. Vraag dit na bij uw gemeente.
Heeft u de vergunningen gekregen? Vraag dan uw subsidie aan. Lees hier meer over bij ‘Subsidies voor windturbines en windparken’. Als de financiering rond is, kunt u starten met de realisatie en exploitatie van het windpark.
Windturbines en windparken kunnen hinder veroorzaken voor de natuur en omwonenden. Daarom gelden er regels voor windturbines en -parken. Deze kunnen per gemeente verschillen. De regels gaan onder andere over:
Voor het kopen of gebruiken (exploiteren) van windturbines kunt u verschillende subsidies aanvragen. Ook kunt u lenen tegen een lagere rente.
U kunt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) aanvragen als u kleinschalig investeert in windturbines. U krijgt dan een deel van de aankoopkosten van een of meer windturbines terug.
Belangrijke voorwaarden zijn:
Bekijk alle voorwaarden voor de ISDE.
Investeert u grootschaliger in een windpark? Dan kunt u de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) aanvragen. U krijgt dan 15 jaar lang maandelijks subsidie voor de energie die u opwekt.
Belangrijke voorwaarden zijn:
De subsidie is meerdere keren per jaar open. Bekijk de algemene voorwaarden voor de SDE++ en lees hoe u de subsidie moet aanvragen.
Als u investeert in bedrijfsmiddelen kunt u Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijgen. Die bedrijfsmiddelen kunnen ook kleine windmolens zijn. De KIA is een aftrekpost op uw winst. Voorwaarde is dat de investeringskosten vallen binnen de bedragen die de Belastingdienst hievoor heeft vastgesteld.
Wilt u samen met andere bedrijven of burgers investeren in windturbines? Dan kunt u de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aanvragen. Met de SCE-regeling krijgt u een subsidiebedrag per geproduceerde kWh. Deze subsidie is voor energiecoöperaties die een windpark willen ontwikkelen. De leden van de coöperatie moeten wel binnen hetzelfde gebied (postcoderoos) zitten.
Bekijk alle voorwaarden voor de SCE op RVO.nl.
Heeft u een lening nodig voor uw windturbines? Gebruik dan de Regeling Groenprojecten. U vraagt dan een lening aan bij een bank met een groenfonds. Hier betaalt u een lagere rente voor dan voor een gewone lening. Uw projectplan moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Alleen dan kan de bank de verplichte groenverklaring voor u aanvragen.
De grafiek laat het aantal windmolens op land zien dat aan het einde van het jaar in gebruik is.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein