Van facturen tot salarissen en huur: als bedrijf wilt u elke maand uw rekeningen kunnen betalen. Met een liquiditeitsbegroting kijkt u vooruit en weet u of u daarvoor genoeg geld heeft. En u ziet ook meteen wanneer het slim is om een investering te doen. Zo kunt u uw bedrijf goed laten draaien.
In een liquiditeitsbegroting staan de verwachte inkomsten en uitgaven van uw bedrijf per maand of kwartaal. Zo bepaalt u of uw bedrijf genoeg geld heeft voor alle verplichte betalingen. Zoals salarissen van uw personeel of huur van een bedrijfsruimte.
Liquiditeit geeft aan of een bedrijf de rekeningen op korte termijn kan betalen. Als dat zo is, is ze liquide. Ze beschikt over voldoende liquide middelen. Oftewel: geld dat direct beschikbaar, cash of op de bank. U kunt voor uw bedrijf de liquiditeit berekenen. Dat is de verhouding tussen het beschikbare geld en de verplichte betalingen. De uitkomst is een cijfer: een liquiditeitsratio.
Een liquiditeitsbegroting is handig want:
U weet of er genoeg geld is voor verplichte betalingen. U ziet meteen of uw bedrijf in bepaalde maanden extra geld nodig heeft. Bijvoorbeeld voor het uitbetalen van vakantiegeld in mei. Maar ook wanneer het slim is om een investering te doen. Zoals het kopen van een bestelwagen.
Bijvoorbeeld door een investering uit te stellen.
Bijvoorbeeld als u een lening wilt afsluiten bij een bank.
Een liquiditeitsbegroting is een onderdeel van een financieel plan. En een financieel plan maakt weer deel uit van een ondernemingsplan. De meeste ondernemers stellen dit op als ze starten met hun bedrijf. Een financieel plan bestaat naast de liquiditeitsbegroting uit:
Hierin staan alle investeringen die een onderneming in de komende jaren wil doen. Denk aan het kopen van een machine, bestelbus of kantoorpand.
Hierin staat hoe de investeringen worden betaald. Bijvoorbeeld met eigen geld (eigen vermogen) of leningen (vreemd vermogen).
Hierin staan de verwachte omzet en kosten (voor bijvoorbeeld huur en salaris) onder elkaar. Zo wordt berekend of een bedrijf winst kan maken.
Bekijk voor een voorbeeld van een liquiditeitsbegroting het Geldboek voor ondernemers van KVK. Of vraag uw financieel adviseur of uw brancheorganisatie. Zij kunnen u helpen met informatie en advies.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein