Als u producten exporteert naar landen buiten de EU, dan betaalt uw klant meestal invoerrechten. In sommige landen betaalt uw klant minder of geen invoerrechten voor producten uit de Europese Unie (EU). Dit geldt ook voor import in de EU. Bij export stuurt u een preferentieel oorsprongsdocument mee, zoals een factuurverklaring. Bij import doet uw leverancier dat.
Als u exporteert, hoeft uw afnemer of importeur soms minder of geen invoerrechten te betalen. Dit geldt in landen waarmee de EU handelsakkoorden heeft. Het product moet van preferentiële oorsprong uit de EU zijn. Dit betekent dat het in de EU is gemaakt of bewerkt, helemaal of voor het grootste deel. En het moet voldoen aan de preferentiële oorsprongsregels. Om dat te bewijzen, moet u een EUR.1 of EUR-MED-certificaat aan uw zending toevoegen.
Is de waarde van de producten die van preferentiële oorsprong zijn niet hoger dan € 6.000? Dan mag u een factuurverklaring in plaats van een EUR.1 gebruiken. In sommige landen is het EUR.1 of EUR-MED niet geldig. Ook dan gebruikt u een factuurverklaring.
Bekijk het overzicht van landen waarmee de EU een handelsakkoord heeft.
Importeert u producten naar Nederland? Dan betaalt u meestal invoerrechten aan de Douane als de producten komen uit landen buiten de EU. Heeft dat land een handelsakkoord met de EU? Dan betaalt u minder of geen invoerrechten. U heeft hiervoor een factuurverklaring preferentiële oorsprong van de exporteur nodig.
Lees meer over factuurverklaring bij import op KVK.nl.
U kunt standaardteksten voor een factuurverklaring downloaden op KVK.nl.
De factuurverklaring is een vaste tekst, die u op uw factuur zet en soms ondertekent. Als u exporteur bent, verklaart u hierin dat de producten van preferentiële oorsprong zijn. Gebruik hiervoor de standaardteksten. Verander deze tekst niet, anders is deze ongeldig.
Sommige landen eisen een getekende verklaring. U ondertekent met uw originele handtekening. Een kopie of stempel mag niet. Ook zet u de plaats, datum, uw naam en uw functie op de factuurverklaring. U mag de verklaring ook zetten op de paklijst of ander handelsdocument waarop de waarde van de producten staat.
De douane kijkt of de factuurverklaring goed is gebruikt. Voldoen de producten niet aan de regels van preferentiële oorsprong? Dan krijgt u als importeur (bij import) of uw klant (bij export) mogelijk een naheffing van de invoerrechten.
Exporteert u in één zending producten van preferentiële oorsprong en van niet-preferentiële oorsprong? Dat heet een gemengde zending. Laat dan in de factuurverklaring duidelijk zien welke producten van preferentiële oorsprong zijn. En welke niet. U bewijst dan alleen de oorsprong van de preferentiële producten.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein