U wilt geld lenen. Of u zoekt investeerders voor uw bedrijf. Bereid de aanvraag voor financiering goed voor. Dan heeft u meer kans dat u het geld ook krijgt. Waaraan moet een financieringsaanvraag voldoen? Waarop letten financiers als ze uw aanvraag beoordelen? En hoe houdt u daarmee rekening?
Vergroot uw kansen om financiering te krijgen voor uw bedrijf. Schrijf uw bedrijfsidee op in een ondernemingsplan. Maak ook een financieel plan. Met uw ondernemings- en financieel plan kijkt u of uw bedrijf succesvol kan zijn.
Door deze plannen te maken, weet u ook hoeveel geld u nodig heeft. En u weet of u de financiering kunt terugbetalen. Daarna stuurt u uw financieringsaanvraag aan een financier. Bijvoorbeeld een bank. Doe er ook altijd een goede toelichting bij. Dat heet een pitch.
Om uw financieringsaanvraag goed voor te bereiden volgt u deze stappen:
Een ondernemingsplan heet ook wel bedrijfsplan, businessplan of ondernemersplan. Het is een document waarin u uw plannen als startend ondernemer uitgebreid beschrijft. Bijvoorbeeld wat uw product of dienst is. Welke prijs u gaat vragen. En hoeveel winst u denkt te gaan maken.
Een financieel plan is een hulpmiddel om te bekijken of u met uw bedrijfsidee voldoende geld kunt verdienen. U heeft dit plan ook nodig om mogelijke financiers te overtuigen om geld te investeren in uw bedrijf. Een financieel plan is het financiële deel van het ondernemingsplan.
Zorg dat u weet hoe financiers uw cijfers beoordelen. Als u financieel inzicht heeft, dan kunt u alle vragen over uw financiën beantwoorden.
Een goede pitch is belangrijk om uw ondernemingsplan kort toe te lichten. Met een overtuigende pitch trekt u een financier of investeerder over de streep.
Kijk tijdens uw financieringsvoorbereiding naar banken en alternatieve financieringsvormen. Naast een goed ondernemers- en financieel plan, kunnen financiers nog meer eisen hebben. Banken leggen de voorwaarden en wat u moet doen, vaak uit op hun website. Bekijk deze voorwaarden. Voor de andere financieringsvormen, zoals microkrediet of MKB-krediet, zijn er organisaties die u bij uw financieringsaanvraag kunnen helpen. Hier zijn soms wel kosten of lidmaatschap aan verbonden.
Financiers kijken bij het beoordelen van een financieringsaanvraag naar harde en zachte onderdelen. De harde onderdelen gaan vooral over geld: over uw bedrijf en uw financieel plan. De zachte aspecten gaan over u en of u een goede ondernemer bent. U heeft maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Zorg dus dat u goed bent voorbereid, voordat u uw financieringsaanvraag inlevert bij een financier. Deze checklist helpt u op weg.
Bekijk de video Financering regelen van KVK. In deze video ziet u welke stappen u moet nemen om aan een financiering voor u bedrijf te komen. Ook hoort u bij welke partijen u terecht kunt voor financiering.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein