In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Daardoor hoeft u geen invoeraangifte bij de Douane te doen. En hoeft u geen invoerrechten te betalen. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Soms betaalt u accijns, verbruiksbelasting en andere heffingen. Controleer ook altijd de producteisen.
U koopt goederen uit een ander EU-land. Worden deze afgeleverd in Nederland? Dan berekent de leverancier meestal 0% btw. Dit heet een intracommunautaire verwerving. U krijgt dan een factuur met 0% btw, maar u moet over uw aankoop nog wel de Nederlandse btw berekenen en opgeven in uw btw-aangifte. Let daarbij goed op het juiste btw-tarief.
Controleer of uw aankoop een intracommunautaire verwerving is met het hulpmiddel Intracommunautaire verwervingen van de Belastingdienst.
Zet uw leverancier buitenlandse btw op de factuur? Bijvoorbeeld omdat u de goederen zelf in het buitenland ophaalt. Vaak kunt u deze buitenlandse btw terugvragen.
Importeert u ook goederen van buiten de EU? Maak dan verschil tussen EU en niet-EU in uw administratie. Er zijn andere eisen voor leveringen en diensten binnen en buiten de EU.
U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane. U krijgt dan ook te maken met douaneregels.
Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) bij de import van auto’s.
U krijgt te maken met verschillende wetten en regels als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen. EU-producten zijn meestal toegestaan in Nederland.
In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van producten. Daarnaast moet u zich houden aan wetten op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM).
Verkoopt u de producten door aan consumenten? En gaat het om producten die niet bedoeld zijn om te eten of drinken? Dan moet u zich houden aan de EU-regels voor productveiligheid. Wat u precies moet doen voor de productveiligheid en waar u verantwoordelijk voor bent, hangt af van uw rol in de productieketen.
De grafiek toont de invoerwaarde van goederen uit EU-landen per maand.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein