Goodwill is de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Sommige dingen kunt u precies berekenen, zoals de inventaris en voorraad. Maar aan andere zaken kunt u moeilijker een prijskaartje hangen. Als bijvoorbeeld uw installatiebedrijf extra winst maakt doordat u kundig en gedreven personeel heeft, dan is dit iets waard. Dat heet goodwill en neemt u mee in de verkoopprijs.
Is uw bakkerij met een goede naam in de regio of een uniek recept voor brood meer waard dan een bakkerij zonder onderscheidend product? Helaas niet. Alleen als u blijvend extra winst maakt door dit bijzondere brood, valt de waarde van uw bedrijf hoger uit door goodwill. Een onderneming kan ook meerwaarde hebben door een sterk merk of een patent.
Er bestaan 2 soorten goodwill:
Alleen ondernemingsgoodwill heeft effect op de waardebepaling van uw bedrijf. De waarde wordt namelijk hoger door bijvoorbeeld de naam, producten, eventuele octrooien en speciale recepten. Uw opvolger wil de zaak natuurlijk voortzetten met hetzelfde speciale brood, dus daar moet hij voor betalen. Bij persoonlijke goodwill ligt dit anders. Het is nog maar de vraag of de koper van het bedrijf dezelfde kwaliteiten heeft als u. Dit heeft dus geen gevolgen voor de prijs. Laat u voor de waarde van goodwill adviseren door een specialist, zoals een accountant of financieel adviseur. Zij kunnen goodwill berekenen voor u.
Als u er met de koper niet uitkomt hoeveel de goodwill waard is, kies dan voor een earn-out regeling. De koper voldoet een deel van de goodwill meteen bij de overdracht. Spreek met elkaar af om de resultaten na een bepaalde periode te bekijken. Als de koper blijft profiteren van ’extra winst’, dan kan hij later het restant van de goodwill alsnog voldoen.
Als uw opvolger een bedrag voor goodwill betaalt, dan ziet de Belastingdienst dit bedrag als een onderdeel van de stakingswinst. Hierover moet u belasting betalen. De koper kan de goodwill afschrijven van de brutowinst waardoor die laag blijft.
Vraag ook advies aan een specialist en uw brancheorganisatie.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein