Als u samen met anderen een bedrijf start, kunt u kiezen voor een vennootschap onder firma (vof) als rechtsvorm. Of u kunt samenwerken in een maatschap. Een LLP kan ook. Dit is een rechtsvorm uit het Verenigd Koninkrijk die in Nederland wordt geaccepteerd.
Limited Liability Partnership (LLP) is een Britse rechtsvorm. De rechtsvorm combineert de kenmerken van een vof of maatschap aan de ene kant, en een bv aan de andere kant. Net als de vof of maatschap is het een samenwerking tussen minimaal 2 (rechts)personen. Net als de bv heeft de LLP rechtspersoonlijkheid. Zo bent u met een LLP meestal niet privé aansprakelijk. Nederland heeft geen rechtsvorm die deze eigenschappen combineert. De LLP wordt in ons land wel geaccepteerd.
De LLP kan een goede rechtsvorm zijn voor een samenwerking tussen kleine ondernemers. Of als andere mogelijkheid voor de maatschap. Een rechtsvorm waar vrije beroepsbeoefenaars vaak voor kiezen.
U kunt een LLP oprichten als u met minimaal 2 personen bent. Dit worden de members genoemd. Er zijn gewone members en designated members. De designated members zijn onder andere verantwoordelijk voor de financiële verslagen van de LLP. En het indienen van de jaarrekening. Elke LLP heeft minimaal 2 designated members. Er is geen maximaal aantal members voor een LLP.
U richt de LLP eerst op in het Verenigd Koninkrijk via een Britse notaris. Bij de notaris maakt u ook afspraken over de samenwerking. Deze afspraken legt u vast in een LLP agreement. Met een incorporation document schrijft u de LLP daarna in in het Britse handelsregister. Uw LLP moet in het Verenigd Koninkrijk een officieel adres hebben, dit heet het registered office. Dit postadres wordt meestal verzorgd door een tussenpersoon.
Na de oprichting in het Verenigd Koninkrijk moet u de LLP inschrijven bij KVK. Daarvoor heeft u nodig:
Het oprichten van de LLP brengt plichten en kosten met zich mee, die elk jaar terugkomen:
Voor het inschrijven bij KVK betaalt u € 80,10 (inschrijfvergoeding).
De LLP is in het Verenigd Koninkrijk volgens de wet ‘fiscaal transparant’. Dat betekent dat u als member inkomstenbelasting betaalt, en de LLP zelf geen belasting betaalt.
In Nederland verschilt het per LLP hoe u belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u bij de oprichting van de LLP heeft gemaakt in de LLP agreement. Bijvoorbeeld over de samenwerking, de aansprakelijkheid en het geld.
Soms ziet de Belastingdienst de LLP als ‘fiscaal transparant’. Dat betekent dat u als member inkomstenbelasting betaalt. In andere gevallen ziet de Belastingdienst de LLP als ‘fiscaal niet-transparant’. Dat betekent dat de LLP vennootschapsbelasting betaalt.
Leg uw situatie vooraf voor aan de Belastingdienst, zodat u zeker weet waar u aan toe bent.
Als uw werk zich in Nederland afspeelt, dan hoeft de LLP geen belasting in het Verenigd Koninkrijk te betalen. Wel moet u binnen 9 maanden na de jaarafsluiting een jaarrekening sturen naar het Britse handelsregister.
Als member van een LLP bent u niet zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. Tenzij er sprake is van onbehoorlijk bestuur. De aansprakelijkheid ligt bij de LLP zelf, net als bij een bv. U bent als member wel aansprakelijk voor fouten die u maakt tijdens het uitvoeren van uw beroep. Vraag advies aan een juridisch adviesbureau over hoe de aansprakelijkheid bij een LLP in uw geval geregeld is.
De regels en plichten voor een LLP vallen onder het Britse recht. Dit zijn zaken rond de oprichting, het bestuur, aansprakelijkheid en beëindiging. Gaat er daarin iets mis, dan moet u in het Verenigd Koninkrijk naar de rechtbank. Andere gebeurtenissen, zoals een faillissement of een conflict tussen de partners, vallen onder het Nederlands recht.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein