Heeft u een motorrijtuig voor uw bedrijf? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. Lees meer.
Heeft u 1 of meer motorrijtuigen voor uw onderneming? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. Dit geldt voor een:
Als u het motorrijtuig op uw naam zet, krijgt u automatisch een rekening van de Belastingdienst. U betaalt de wegenbelasting elke maand via automatische incasso of iedere 3 maanden met de rekening die u van de Belastingdienst krijgt. U moet er zelf voor zorgen dat u de wegenbelasting op tijd betaalt. Heeft u binnen de 1e maand van een periode geen rekening ontvangen? Bel dan naar de BelastingTelefoon Auto.
Hoeveel belasting u moet betalen, hangt onder meer af van:
U kunt zelf de motorrijtuigenbelasting berekenen met het hulpmiddel van de Belastingdienst.
Heeft u een vrachtwagen? Dan berekent u de wegenbelasting met speciale tabellen. Voor sommige vrachtwagens moet u ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen.
Gebruikt u een bestelauto voor uw onderneming? Dan betaalt u misschien een verlaagd tarief wegenbelasting. Deze auto's worden ook wel auto's met een grijs kenteken genoemd. U betaalt het lage bestelautotarief (grijs kenteken) als:
Sommige zware bedrijfswagens worden voor de wegenbelasting gezien als personenauto:
Voor deze auto's betaalt u ook belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm).
Als u een oudere dieselauto heeft of als uw dieselauto te veel fijnstof uitstoot, betaalt u een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting.
Als uw dieselbestelauto ouder is dan 12 jaar, betaalt u fijnstoftoeslag.
Voor een hybride (brandstof en elektriciteit) of plug-in hybride motorrijtuig betaalt u motorrijtuigenbelasting. Deze belasting wordt op dezelfde manier berekend als voor gewone (niet-hybride) motorrijtuigen.
Heeft uw plug-in hybride motorrijtuig een minimale CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer? Dan betaalt u de helft van het tarief voor een gewoon motorvoertuig.
Voor een hybride bestelauto of een plug-in hybride bestelauto geldt een gewichtscorrectie. U mag bij het berekenen van de motorrijtuigenbelasting een lager gewicht gebruiken.
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting als uw motorvoertuig geen CO2 uitstoot.
U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (nihiltarief) voor:
U kunt (gedeeltelijke) vrijstelling aanvragen voor sommige motorrijtuigen. Dit betekent dat u geen of minder motorrijtuigenbelasting betaalt. Dit geldt onder andere voor oldtimers, lijkauto’s, motorrijtuigen met een rolstoelinstallatie en taxi’s.
U kunt een vrijstelling voor oldtimers krijgen als uw motorrijtuig minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen is. Dan betaalt u misschien minder of geen wegenbelasting. Gebruik de rekenhulp Overgangsregeling voor oldtimers om te controleren of u vrijstelling heeft.
Gebruikt u zware motorvoertuigen voor de aanleg en het onderhoud van wegen? Dan geldt misschien een vrijstelling van belasting zware motorrijtuigen. U betaalt dan geen belasting zware motorrijtuigen (bzm) en geen wegenbelasting.
Gebruikt u uw personenauto voor minimaal 90% voor taxivervoer? U kunt mogelijk gedeeltelijke vrijstelling voor een taxi aanvragen bij de Belastingdienst.
U kunt bijzonder tarief motorrijtuigbelasting aanvragen als u bijvoorbeeld een rijdende werkplaats, een rijdend werktuig, een rijdende winkel of een motorrijtuig voor kermis- en circusbenodigdheden heeft. Dit voertuig moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. U betaalt dan minder motorrijtuigbelasting.
Woont u in Nederland en heeft u een motorrijtuig met een buitenlands kenteken? Dan moet u in Nederland aangifte motorrijtuigenbelasting doen met het formulier Aangifte motorrijtuigenbelasting buitenlands kenteken. U moet dat doen voordat u het motorrijtuig in Nederland mag gebruiken. Ook moet u meestal belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) betalen. Hiervoor doet u aangifte bpm.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein