Wilt u uw bv, nv, coöperatie, vereniging, stichting of onderlinge waarborgmaatschappij stoppen? Dan moet u deze rechtspersoon eerst ontbinden. Lees hier hoe u een rechtspersoon ontbindt.
Ontbinden is een van de stappen die u moet zetten om een rechtspersoon te stoppen. Ontbinden betekent dat alle activiteiten van de rechtspersoon ophouden. Een ontbonden rechtspersoon kan daarna tijdelijk blijven bestaan om mogelijke schulden te betalen en het bezit te verkopen (vereffenen). Meestal is voor het ontbinden van een rechtspersoon een ontbindingsbesluit nodig (van aandeelhouders, de leden of het bestuur). Hoe het proces van ontbinden precies gaat, hangt af van de situatie.
Om een rechtspersoon te ontbinden is in de meeste gevallen een besluit nodig. Wie dat besluit mag nemen, verschilt per rechtspersoon:
De ontbinding van een rechtspersoon start op het moment dat u dit besluit neemt, of op een moment in de toekomst. Leg dit vast in een schriftelijk bestuursbesluit of in een verslag van de vergadering waarin dit besluit genomen is. U kunt niet besluiten de rechtspersoon te ontbinden op een datum in het verleden.
De wet bepaalt dat een vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij ontbonden is vanaf het moment dat er helemaal geen leden meer zijn. U geeft de ontbinding door via het formulier 17a ‘Ontbinding rechtspersoon’.
In de statuten staan soms gebeurtenissen genoemd waarbij de rechtspersoon moet stoppen. Bijvoorbeeld als een stichting haar doel heeft gehaald.
In sommige situaties moet KVK een rechtspersoon uit het Handelsregister ontbinden. Dit doet KVK als deze rechtspersoon zich niet aan een aantal regels houdt. Er is bijvoorbeeld al meer dan een jaar geen bestuurder meer en de rechtspersoon is niet bereikbaar gebleken. Lees meer over wanneer en hoe KVK een rechtspersoon ontbindt.
Dit doet u met formulier 17a ‘Ontbinding rechtspersoon’ op KVK.nl. Om het formulier in te kunnen vullen moet u weten hoeveel schulden en bezit de rechtspersoon heeft.
Lees meer over het bepalen van uw situatie en het invullen van formulier 17a ‘Ontbinding rechtspersoon’.
Zit er nog geld of ander bezit in uw bedrijf of organisatie? Dan gaat de rechtspersoon ‘in liquidatie’. De rechtspersoon is dan nog niet opgehouden te bestaan. U betaalt de schulden, verdeelt de winst en verkoopt de spullen en voorraad. Dit heet vereffenen. Voor deze vereffening gelden regels die u moet volgen. Na het vereffenen geeft u het einde van de rechtspersoon door aan KVK.
Lees meer over wat u moet doen als u gaat vereffenen.
Als de rechtspersoon meer schulden dan bezit heeft, dan kunt u faillissement aanvragen. Of u spreekt met de schuldeisers af dat u gaat vereffenen zonder faillissement.
Heeft u geen enkel bezit meer in uw bedrijf of organisatie op het moment dat u besluit tot ontbinden? Dan houdt de rechtspersoon op het moment van ontbinding op te bestaan. U hoeft dan niet te vereffenen. Deze snelle manier van stoppen met uw bedrijf heet turboliquidatie. Na het ontbindingsbesluit geeft u de ontbinding door aan KVK. Een besloten vennootschap via turboliquidatie uitschrijven kan in Mijn KVK. Wilt u een andere rechtspersoon zonder baten uitschrijven? Dit kan met formulier 17a Ontbinding melden van een rechtspersoon.
Sinds november 2023 moet de rechtspersoon bij turboliquidatie extra documenten inleveren bij KVK. Die documenten moeten meer duidelijkheid geven over het hoe en waarom van deze ‘turboliquidatie’.
Lees meer over de regels en de risico’s van het stoppen van uw rechtspersoon via turboliquidatie.
Het ontbinden van uw bedrijf of organisatie kan gevolgen hebben voor uw bankrekening, financiering, verzekeringen, pensioenfonds en gemeentevergunningen. Als uw rechtspersoon is uitgeschreven bij KVK, kunt u bijvoorbeeld niet meer bij uw zakelijke bankrekening. Kijk daarom eerst op de website van de organisaties wat de gevolgen zijn van de stappen die u neemt, voordat u uw rechtspersoon uitschrijft bij KVK. Wilt u de bankrekening, een vergunning of een contract van de rechtspersoon bijvoorbeeld opzeggen, doe dit dan voordat u de rechtspersoon uitschrijft.
Lees ook het Stappenplan bedrijf stoppen om u voor te bereiden op het stoppen met uw bedrijf.
Voor het ontbinden van een vereniging van eigenaren moet u naar de notaris. Deze maakt een officieel document (akte) waarin staat dat de splitsing stopt. U stuurt de akte samen met het formulier voor ontbinding van een rechtspersoon naar KVK. De regels van de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie gelden hier niet.
Voor het beëindigen van personenvennootschappen, zoals een vof, maatschap of commanditaire vennootschap, gelden andere regels. Personenvennootschappen zijn geen rechtspersonen.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein