Voor het scheiden van bedrijfsafval gelden andere regels dan voor huishoudelijk afval. U bent verplicht uw afval te scheiden. Lees welk afval u moet scheiden, hoe u het bedrijfsafval laat ophalen en wat u kunt doen om uw afval te verminderen.
Welk afval u moet scheiden, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld hoe groot uw bedrijf is en hoeveel afval u wekelijks heeft. Check met de Afvalwijzer voor bedrijven welke regels er voor u gelden en welk afval u moet scheiden volgens de wet.
Ga naar de afvalwijzer voor bedrijven
Misschien wilt u nog meer afval scheiden, naast wat u wettelijk moet doen. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
Zet op een rij welk afval regelmatig in uw bedrijf voorkomt. Deze lijst kunt u samen met de uitslag van de Afvalwijzer voor bedrijven gebruiken om afspraken te maken met het bedrijf dat uw bedrijfsafval ophaalt. U maakt bijvoorbeeld afspraken over de prijs, welke afvalsoorten worden opgehaald en hoeveel.
Soms kunt u kosten besparen door samen met andere ondernemers een contract af te sluiten met een bedrijf dat het afval ophaalt (afvalinzamelaar). U kunt samenwerken via:
Het verschilt per regio welke inzamelaars afval ophalen. Heeft u afval dat op huishoudelijk afval lijkt? Soms kunt u dit door de gemeente laten ophalen.
Ga met meerdere afvalinzamelaars in gesprek en vraag naar de mogelijkheden. Niet elke afvalinzamelaar biedt namelijk dezelfde mogelijkheden. Zo kiest u een inzamelaar die het best past bij uw soorten afval.
Uw bedrijfsafval moet u laten ophalen door een erkend bedrijf voor afvalinzameling. U kunt checken of uw inzamelaar erkend is, op de landelijke lijst van Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars en Bemiddelaars (VIHB-lijst). Er zijn verschillende soorten afvalinzamelaars:
Zet u rolcontainers op de binnenplaats neer? Of kiest u voor een perscontainer, als u veel afval heeft maar weinig ruimte? Bespreek met uw afvalinzamelaar welke containers u kiest voor opslag en inzameling. En hoe vaak ze worden geleegd.
Maak het voor uw medewerkers en bezoekers zo makkelijk mogelijk om afval te scheiden. Het afval mag namelijk niet vervuilen. Als er te veel verkeerd afval tussen zit, kunnen verwerkers het afval niet recyclen. Zorg daarom dat iedereen in uw bedrijf weet welke restproducten in welke bak moeten:
Lees meer tips om uw medewerkers te motiveren om afval te scheiden in de Inspiratiegids Aan de slag met gedrag voor betere afvalscheiding in uw bedrijf.
Als uw bedrijfssituatie verandert, verandert ook uw afval. Bekijk daarom regelmatig of u voldoet aan de regels. Maakt u bijvoorbeeld een nieuw product? Of is er veel meer vraag naar uw producten? Dat kan het zijn dat u meer of ander afval heeft.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein