Een pop-up store is een winkel die u opent op een tijdelijke plek. Zoals een pop-up restaurant of pop-up shop in een leegstaand winkelpand. U moet zich houden aan de wetten en regels. De regels kunnen per gemeente verschillen. Dit stappenplan helpt u op weg.
Een pop-up store is een handige manier om te testen of uw idee werkt. Zo zit u niet gelijk vast aan een huurcontract voor lange tijd. U kunt een pop-up store op allerlei plekken openen. Bijvoorbeeld in een leegstaand winkelpand of in een kantoor dat te huur staat. Neem contact op met uw gemeente en antikraak-organisaties. U kunt zo aan adressen komen van panden die leegstaan. Of ga langs bij makelaars bij u in de buurt.
Lees voor meer tips Een eigen pop-up store openen doe je zo op KVK.nl.
Als u een bedrijfsruimte heeft gevonden voor uw pop-up store, check dan bij uw gemeente welk soort bedrijfsruimte het is. Het soort bedrijfsruimte bepaalt of het pand geschikt is voor uw plan. En welke huurregels voor u gelden.
Er zijn 2 soorten bedrijfsruimten:
Het soort bedrijfspand dat u huurt bepaalt de opzegtermijn en huurbescherming. Ook gelden er aparte regels voor de looptijd van de huurovereenkomst.
In het omgevingsplan van de gemeente leest u welke plannen er zijn voor het gebouw en de omgeving. En of u de activiteiten mag doen die u van plan bent. Omgevingsplannen kunt u inzien via regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Passen uw plannen niet in het omgevingsplan? U wil bijvoorbeeld een pop-up restaurant openen in een oude school, waar dat nu niet mag. Dan kunt u vragen om een tijdelijke vrijstelling, ontheffing of omgevingsvergunning. Dit kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. Twijfelt u welke vergunning u precies moet aanvragen? Doe dan de vergunningscheck.
Elke gemeente heeft eigen wetten en regels. Leg uw plannen voor uw tijdelijke winkel daarom voor aan uw gemeente. Zodat u weet waarmee u rekening moet houden.
Veel wetten en regels kunt u opzoeken in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van uw gemeente. Bijvoorbeeld de regels voor sluitings- en openingstijden (winkeltijden). Meer informatie over de APV van uw gemeente zoekt u op via de zoekdienst van Overheid.nl.
Verkoopt u eten en drinken, dan heeft u mogelijk een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Kunnen klanten alcohol bestellen en drinken in uw pop-up winkel? Dan moet u een drank- en horecavergunning aanvragen bij uw gemeente.
Vergunningen die u misschien ook nodig heeft:
Ga na of u voor uw plannen een omgevingsvergunning nodig heeft. Wilt u reclame op uw gebouw maken? Of gaat u verbouwen? Check of u een omgevingsvergunning moet aanvragen.
Wilt u een feest organiseren? Bijvoorbeeld om de opening van uw pop-up store te vieren. Check of u een evenementenvergunning moet aanvragen.
Draait u muziek in uw pop-up store? Dan moet u zich houden aan muziekrechten en een licentie aanvragen. Doe de licentiecheck van Mijnlicentie.nl.
Het is belangrijk om afspraken te maken over de looptijd van de overeenkomst, omdat een pop-up store een tijdelijke winkel is. Huurt u een middenstandsbedrijfsruimte? Dan heeft u volgens de wet recht op een opzegtermijn van 1 jaar.
Opent u de pop-up store voor een kortere periode dan 1 jaar? Maak hier duidelijke afspraken over met de verhuurder. En zet de afspraken op papier in de huurovereenkomst.
In de huurovereenkomst maakt u ook andere afspraken over uw pop-up shop.
Bijvoorbeeld over:
Controleer ook of het pand voldoet aan veiligheidseisen, zoals brandveiligheid. En spreek af wat uw verantwoordelijkheden zijn. Via de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) kunt u modelcontracten downloaden.
U kunt ook kiezen voor een tijdelijke gebruiksovereenkomst als u een bedrijfsruimte wil huren. U betaalt dan een kleine vergoeding aan de verhuurder voor het tijdelijk gebruiken van het pand of een gedeelte van het pand. Een gebruiksovereenkomst heeft ook nadelen. Zo heeft u mogelijk geen recht op huurbescherming. KVK adviseert u daarom om de gebruiksovereenkomst te laten checken door een jurist.
Is uw pop-up store een hobby of een bedrijf? Het antwoord op deze vraag heeft bijvoorbeeld invloed op de belastingen die u moet betalen. De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal voorwaarden.
Bekijk het webinar Heb ik een hobby of een bedrijf?
Heeft u nog geen eigen bedrijf? Volg de stappen Eigen bedrijf starten. U moet bijvoorbeeld een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf. En u inschrijven in het Handelsregister van KVK.
Ga daarna verder met de stappen op deze pagina.
Staat u al ingeschreven bij KVK met uw onderneming? Bijvoorbeeld omdat u een webshop heeft. Ook dan moet u uw tijdelijke adres doorgeven aan KVK.
Als u een bedrijfsruimte huurt, betaalt u gemeentelijke belastingen en heffingen. Denk hierbij aan rioolheffing, onroerendzaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffingen. Check bij uw gemeente welke belastingen en heffingen u moet betalen.
U betaalt mogelijk ook btw en inkomstenbelasting aan de Belastingdienst. Over de prijs van uw product berekent u btw. Behalve als uw producten of diensten zijn vrijgesteld.
Als u eten en drinken verkoopt, moet u zich houden aan regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor hygiëne en voedselveiligheid. Zo moet u een HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken. De NVWA kan hier controles op doen en boetes geven als u niet voldoet aan de regels.
Maakt en / of verkoopt u producten? Uw rol bij het maken of verkopen van een product, bepaalt welke verantwoordelijkheden u heeft. Lees wat u moet doen om te zorgen dat producten veilig zijn.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein