Een ngo (niet-gouvernementele organisatie) is een organisatie die een maatschappelijk, sociaal of wetenschappelijk probleem wil oplossen. Ngo's hebben vaak één duidelijk doel.
Ngo is een verzamelnaam voor organisaties die niet onder de overheid vallen en die een bepaald maatschappelijk, sociaal of wetenschappelijk doel willen bereiken. Er is geen toestemming van een organisatie nodig voor het gebruik van de naam ngo. Ngo's zijn non-profitorganisaties (organisaties zonder winst als doel). Nederlandse ngo’s hebben meestal de rechtsvorm stichting. Een ngo werkt meestal met vrijwilligers en geld van donateurs.
Een ngo biedt hulp bij maatschappelijke problemen waarvoor meer steun nodig is dan de overheid of andere (commerciële) organisaties geven. Denk bijvoorbeeld aan voedselpakketten bij rampen, schoolspullen voor arme kinderen of vluchtelingenopvang.
Een ngo kan ook een gesprekspartner zijn voor overheden. Bijvoorbeeld voor advies of bemiddeling op het gebied van milieu, kinderarbeid of arbeidsomstandigheden in het buitenland.
Bekende voorbeelden van ngo’s zijn onder andere Greenpeace, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling en UNICEF Nederland.
Zorg dat u een duidelijk doel heeft. Welk probleem wilt u oplossen? Hoe wilt u dat gaan aanpakken? En wat heeft u daarvoor nodig? Maak hiervoor een ondernemingsplan. Beschrijf hierin onder andere:
Kies een rechtsvorm voor uw ngo. Voor een organisatie zonder winst als doel is de rechtsvorm stichting geschikt. Het starten van een ngo begint dan ook met het oprichten van een stichting bij een notaris. Een stichting is een rechtsvorm die u moet laten inschrijven in het Handelsregister van KVK.
Er zijn verschillende subsidies en fondsen van de overheid om uw activiteiten met een maatschappelijk doel te stimuleren. Bijvoorbeeld voor verduurzaming, innovatie en internationale samenwerking. Bekijk in de subsidiewijzer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of er een regeling is voor uw doel.
Veel ngo’s zamelen geld in via donateurs. U kunt in uw eigen omgeving beginnen met werven door bijvoorbeeld te netwerken tijdens bijeenkomsten en evenementen. Of organiseer zelf een bijeenkomst om het te promoten. Maak uw ngo bekend via uw eigen website en sociale media. En met reclame of interviews op radio en tv wordt uw ngo nog bekender bij een groter publiek.
Een stichting werkt vaak met vrijwilligers. Als u wilt werken met vrijwilligers, dan moet u zich aan bepaalde voorwaarden houden. Bijvoorbeeld als u uw vrijwilliger een (onkosten)vergoeding wilt geven. Lees meer over de voorwaarden voor het werken met een vrijwilliger.
Internationale ngo's worden soms door de Verenigde Naties (VN) ingeschakeld voor advies of bemiddeling. Bijvoorbeeld voor het leveren van hulpgoederen of -diensten voor rampgebieden. Maar ook als gesprekspartner voor ontwikkelingshulp of ontwikkelingssamenwerking. Zorg dat uw ngo bekend is bij de VN als u internationaal actief bent.
Mede mogelijk gemaakt door Samenwerkingsverband Ondernemersplein