Vrijdagochtend, 9 maart, brachten Parkmanagement Waarderpolder, Industriekring Haarlem, gemeente Haarlem, wethouder Floor Roduner en een aantal trainees een bedrijfsbezoek aan MAAK en 3D Makerszone.
MAAK biedt onderdak in Haarlem aan bedrijven die werkzaam zijn in de innovatieve tech sector. Zo is het terrein van MAAK een cluster van ambachtelijke maakbedrijven met een link naar 3D printen, superspecialisten die gebruik maken van de allernieuwste digitale maaktechnieken en bedrijven die actief zijn in het hergebruik van materiaal en grondstoffen. Deze bedrijven leveren hiermee een bijdrage aan de circulaire economie. Op dit terrein ontstaat een kruisbestuiving tussen de bedrijven onderling. Ook bezitten de bedrijven op MAAK specialistische kennis, een groot machinepark en leveren ze kant- en klare eindproducten voor ondernemers in de gehele regio.
Ondernemers op het terrein
De initiatiefnemers, bestaande uit 3 Haarlemse ondernemers, Hans van Eeden, Menno Bakkers en Jelle Hondema, leidden de groep rond binnen een aantal ondernemers op het terrein. Hier bevindt zich onder andere SMAAK, een horeca-praktijkschool voor mensen met een verstandelijke beperking. Een ideale plek om af te spreken en te genieten van lekkere en gezonde gerechten.
Een ander onderdeel van het MAAK terrein is de MAAK arena; een unieke, betaalbare multifunctionele ruimte op een inspirerende locatie om te huren, ook in de avond. Hiernaast zit 3D Educatie gevestigd. 3D Educatie geeft cursussen en workshops op het gebied van 3D printing en 3D design.
In een van de andere ruimtes op het MAAK terrein maakt het bedrijfje Mergent de CRDL. “De CRDL (cradle) is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking- én hun omgeving.”
Hier schuin tegenover zit de HB|3D B.V. De mannen van HB|3D richten zich op het ontwikkelen van 3D-printen van constructief belastbare producten. “We zijn al bezig met boten printen met de 3D-printer, ons plan is om het plastic uit de Amsterdamse grachten te recycleren naar plastic boten.”
Plannen
MAAK is samen met ClimateMatters bezig met het vergroenen van het MAAK terrein en het gehele berdrijventerrein de Waarderpolder. ClimateMatters en MAAK zijn een pilot hiervoor gestart. MAAK Haarlem wil door het vergroenen van het eigen terrein samen met ClimateMatters een bijdrage leveren in de aanpak van de klimaatproblemen.
3D Makers Zone
De rondleiding werd afgesloten in de 3D Makers zone, de eerste 3D printfabriek van Nederland. Motto: de snelste weg van idee naar product. In de 3D Makers Zone vinden regelmatig events plaats voor bedrijven, onderwijs en overheden op het gebied van 3D printing.
Nieuwsgierig? Bezoek de inspirerende MAAK locatie, gevestigd aan de voormalige gemeentewerf van Haarlem aan de Oudeweg 91-95 of bezoek de website maakhaarlem.nl