Ga goed verlicht de weg op!
Waarderpolder Fietslampjes Actie
Waarderpolder Fietslampjes Actie
De dagen worden korter en op 27 oktober gaat de wintertijd in. Het perfecte moment om je fietsverlichting te checken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Fiets met je verlichting aan, zodat je goed zichtbaar bent voor automobilisten en vrachtverkeer in de Waarderpolder. Wist je dat met goede fietsverlichting de kans op een aanrijding met 20% afneemt?
”‘De Politie Haarlem ondersteunt deze actie van harte. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn. In een gebied waar veel vrachtverkeer is, is dat nog eens extra belangrijk.’
Sam HendriksWijkagent
Om ervoor te zorgen dat je collega’s veilig thuis komen, kun je gratis Waarderpolder Thuiskom-lampjes bestellen voor op je werk. Je kunt de lampjes aanbieden aan collega’s die op de fiets komen en hun lampjes zijn vergeten. Thuiskom-lampjes zijn geschikt voor noodsituaties, maar als je echt wil opvallen, dan heb je degelijke fietsverlichting nodig. Wij hebben de beste tips van de ANWB, Fietsersbond en de Politie voor je op een rij gezet.
Wist je dat je fietsverlichting aan bepaalde regels moet voldoen? Lees er meer over op de website van de Politie.
Je bestelt het pakket door een mail te sturen naar Neal Beentjes. We sturen het pakket op of komen het persoonlijk langsbrengen.
Een fietslampje is er niet om boetes te voorkomen, maar om aanrijdingen te voorkomen. Wist je dat met goede fietsverlichting de kans op een aanrijding met 20% afneemt? Zeker in een gebied met veel auto- en vrachtverkeer is het extra belangrijk om op te vallen.
Gezien worden is de belangrijkste eis van fietsverlichting. Het is van belang om goed op te vallen, zowel voor als achter. Zelf zien waar je rijdt is ook erg fijn. Zicht op het wegdek vlak voor je, maar ook een tiental meters vooruit.*
Goede verlichting betekent ook dat je tegenliggers kunt verblinden. Stel ze daarom goed af en zorg dat de straal netjes naar beneden gericht is. Wettelijk gezien mogen fietslampjes niet knipperen, het kan storend zijn voor andere weggebruikers en het maakt je niet zichtbaarder.
Het makkelijkste is een fiets aan te schaffen met een naafdynamo voor goede verlichting voor en achter. Mocht je die niet hebben, dan zijn oplaadbare LED-lampjes de beste oplossing. Oplaadbare lampjes geven vaak goed licht en zijn langduriger te gebruiken. Voor een achterlicht is de meest praktische oplossing een lampje met twee AA batterijen. Omdat een achterlicht maar weinig stroom verbruikt kun je daar 50 tot 100 uur mee doen. Dat is vaak al genoeg voor een hele winter.
Reflecterende kleding en spullen vergroten je zichtbaarheid, ook voor verkeer van opzij. Er zijn bijvoorbeeld rugzakken, jassen en fietstassen met reflectie te koop.
Wil je meer tips over goede fietsverlichting? Kijk dan op de website van de Fietsersbond.
*)Lumen vs. Lux
Lumen geeft aan hoeveel licht een lampje geeft. Tot zo’n 100 lumen is een led-fietslampje vooral geschikt om gezien te worden. Vanaf 500 lumen kun je uit de voeten op minder goed verlichte fietspaden of met hogere snelheden. Lux geeft aan hoeveel licht er gericht op oppervlak terechtkomt, zodat je ook ziet waar je fietst. Let dus goed op deze vermeldingen bij het aanschaffen van fietsverlichting.
Samen op weg naar duurzamere mobiliteit