Haarlem wordt duurzamer, socialer en er komen meer huizen, maar niet in de Waarderpolder. Daar is woningbouw de komende 10 jaar niet aan de orde, afgezien van bij de nieuwe stadsentree de Oostpoort. De gemeente creëert verder een aanspreekpunt (loket) voor het midden en kleinbedrijf en het stagebureau blijft. Dit zijn enkele kernpunten uit het akkoord Duurzaam Doen dat de coalitiepartijen GroenLinks, PvdA, D66 en CDA gisteren presenteerden. Cora-Yfke Sikkema wordt wethouder van Economie met verder Duurzaamheid, Klimaat, Milieu en Mobiliteit in haar portefeuille.
Komende jaren zal de focus liggen op het toekomstbestendig maken van de stad op het gebied van duurzaamheid, energie en mobiliteit. Ook wordt gekeken naar de kansen op het gebied van werkgelegenheid en innovatieve bedrijven. Met experimenteren en lef tonen willen de nieuwe coalitiepartijen samen met inwoners en ondernemers de uitdagingen in Haarlem aangaan. De IKH zegt in een eerste reactie blij te zijn met de duidelijkheid die het akkoord geeft: 10 jaar geen wonen in de Waarderpolder.
De belangrijkste punten uit het akkoord voor ondernemers:
Duurzaamheid
De coalitiepartijen stellen dat bedrijven zelf veel initiatief kunnen nemen op het gebied van duurzaamheid. Er wordt gevraagd meer circulair te denken (afval is grondstof) en bewust te kiezen voor schonere vormen van vervoer (wandelen, fietsen of reizen met het openbaar vervoer). De coalitie zal hierin faciliteren, stimuleren en informeren. Wanneer dit niet het gewenste effect heeft, zal uiteindelijk gebruik gaan worden gemaakt van de mogelijkheden die de regelgeving hierin biedt.
Groen, water, klimaat-adaptatie en openbare ruimte
Vergroeningsprojecten zoals deze afgelopen jaar in de Waarderpolder hebben plaatsgevonden zullen de komende jaren worden voortgezet.
Een gezonde en toekomstbestendige stad is een stad met veel groen en water. Voor openbare ruimtes die onnodig zijn versteend of geasfalteerd zal de coalitie komen met groene alternatieven. Er wordt van Haarlemmers gevraagd zelf actief mee te doen in het vergroenen van de stad. Dit geldt ook voor bedrijven.
Het toevoegen van groen, het klimaatbestendig inrichten van de stad en het stimuleren van lopen en fietsen bevorderen een gezonde stad.
Bereikbaarheid en mobiliteit
Haarlem moet goed bereikbaar zijn en blijven voor bewoners en bezoekers, zeker nu Haarlem gaat groeien. In de transitie van onze mobiliteit staat schone en duurzame mobiliteit centraal. Prioriteit gaat naar het bevorderen van de mobiliteit voor voetgangers, fietsers en reizigers met het openbaar vervoer.
Ook voor bedrijven is een goede bereikbaarheid van Haarlem van essentieel belang. Samen met andere (regionale) overheden en partijen wordt gestreefd naar goede oplossingen voor het optimaliseren van de Regioring (Randweg, Velserverbinding, A9, zuidelijke ring) en de verbinding met en doorstroming in de Waarderpolder.
Economie, werkgelegenheid, recreatie en toerisme
Ondernemers zijn erg belangrijk voor Haarlem. De nieuwe coalitie wil de bedrijvigheid van de stad versterken, zowel met grote werkgevers als de kleine bedrijven. Ook het creëren van meer werkgelegenheid staat op de agenda. Mensen worden geactiveerd om (via scholing) een passende plek op de arbeidsmarkt te krijgen, onder andere in de sectoren waar de behoefte aan extra werknemers groot is.
De coalitiepartijen geven aan kansen te zien om de Waarderpolder verder te ontwikkelen tot een duurzaam en toonaangevend bedrijventerrein. Er zal worden gewerkt om de circulaire bedrijvigheid te vergroten. De manier waarop dit gaat gebeuren wordt nog onderzocht.
Daarnaast wordt er gekeken naar de haalbaarheid van het C-district (experimenteerterrein voor de circulaire economie), van huisvestingsregels, de mogelijkheid tot extra gronduitgifte, verdere verdichting en in welke zones in de Waarderpolder op termijn eventueel een combinatie van wonen en werken mogelijk is. Maar, de komende tien jaar is, buiten de Oostpoort, woningbouw in de Waarderpolder niet aan de orde.
Daarnaast zal de coalitie zich aansluiten bij Amsterdam Inbusiness om (internationale) investeerders en bedrijven met werkgelegenheid naar Haarlem te halen.
Veiligheid
De afgelopen jaren was er al veel aandacht voor veiligheid, en Haarlemmers ervaren de stad ook duidelijk als veiliger. Handhaving wordt verdeeld over de wijken en is zichtbaar en herkenbaar voor iedereen.
Samen met mensen, bedrijven en organisaties uit de buurt wordt de stad veilig gehouden, en waar nodig nog veiliger gemaakt door middel van extra handhaving.
Gemeentelijke organisatie
De coalitie wil graag zo begrijpelijk mogelijk communiceren, waarbij er transparant wordt bestuurd. Ook is er ruimte en aandacht voor initiatieven uit de stad. Zo wordt er onderzocht of culturele, maatschappelijke of commerciële activiteiten kunnen worden versterkt door meer inhoudelijke samenwerking.
1 juni is de presentatie van het akkoord Duurzaam Doen 2018 in de Dakkas.
Bekijk hier het volledige akkoord Duurzaam Doen 2018.