Goed nieuws voor Haarlemse bedrijven die internationaal personeel willen werven. De Internationale School Haarlem begint in september ook met een afdeling voor voortgezet onderwijs.
Een internationale school is bedoeld voor kinderen van expats die tijdelijk in Nederland verblijven. De Internationale School in Haarlem maakt de stad een aantrekkelijke locatie voor expats met kinderen.
Ongeveer vijftig leerlingen van het voortgezet onderwijs worden gehuisvest op de begane grond van de Richard Holkade 2 in de Slachthuisbuurt. Ook de hoogste klassen van het basisonderwijs verhuizen daar naartoe. De onderbouw van de basisschoolafdeling blijft voorlopig in het pand aan de Schreveliusstraat 27.
De toestroom voor het internationale onderwijs is veel groter dan de gemeente Haarlem en de schoolbesturen Iris (voortgezet onderwijs) en Salomo (basisonderwijs) hadden verwacht. “De belangstelling is overweldigend’’, zegt directeur Marian Schreppers. ,,We zitten voor een aantal groepen in het basisonderwijs al op een wachtlijst. Ik verwacht overigens dat de groei in het voortgezet onderwijs veel langzamer gaat dan in het basisonderwijs. De Richard Holkade is een tijdelijke oplossing. Uiteindelijke willen we naar één school, van 4 tot 18 jaar, op één locatie.’’
De gemeente zal een deel van de begane grond van het kantoorpand aan de Richard Holkade huren en in gebruik geven aan de Internationale School Haarlem. Deze zomer worden de lesruimten ingericht. De komende periode maken de gemeente en de schoolbesturen nieuwe afspraken over hoe zij de verdere groei van de school in goede banen kunnen leiden.
De gemeente Haarlemmermeer heeft net als Haarlem ook een licentie van de staat gekregen om internationaal basisonderwijs te beginnen. Het voortgezet onderwijs wordt alleen door Haarlem opgepakt, hoewel Haarlemmermeer mer de aan luchthaven Schiphol verbonden bedrijven veel internationaler is gericht. “We moeten het zien als een initiatief vanuit de Metropoolregio Amsterdam. Dat is de insteek van de gemeenten in de regio hier. Dit zijn vraagstukken die namelijk niet door de gemeenten alleen opgepakt kunnen worden, gezien de toestroom van nieuwe bedrijven die nu plaatsvindt”, aldus Schreppers.
Bron: Haarlems Dagblad