Onderzoek Missing Link van start in strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Steeds vaker probeert de georganiseerde criminaliteit misbruik te maken van bedrijven en bedrijventerreinen. Criminelen proberen bijvoorbeeld om producten of diensten van ondernemingen te gebruiken, zoeken mogelijkheden voor witwassen, of hebben ruimte voor opslag van illegale goederen of drugsproductie nodig. Deze ‘criminele inmenging’ is gevaarlijk. Samenwerking tussen overheden en bedrijven is onmisbaar om succesvol te zijn.
Het onderzoeksproject Missing Link van de Hogeschool Amsterdam moet het Parkmanagement Waarderpolder helpen deze samenwerking mogelijk en succesvol te maken. Parkmanagement Waarderpolder trekt samen met de onderzoekers op. Sinds maandag 15 april zijn de onderzoekers op pad in een willekeurig gekozen afgebakend gebied van de Waarderpolder.
Het voortbestaan van jouw bedrijf kan op het spel staan en persoonlijk lopen ondernemers en personeel het risico gechanteerd en afgeperst te worden. Bovendien zijn onveilige bedrijventerreinen minder aantrekkelijk voor klanten en nieuwe ondernemers. De strijd tegen criminele inmenging is dan ook een belangrijke opgave voor de gemeente en de politie en het vraagt van ondernemers om maatregelen te nemen.
Samenwerken, zeker tussen overheden en ondernemers, is namelijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Met dit onderzoek kijken we bijvoorbeeld naar meldingen van verdachte situaties. Hoe kunnen ondernemers deze het beste en makkelijkste melden, zodat de politie dit kan onderzoeken? Maar ook, hoe kan de politie zorgen voor de juiste afhandeling en terugkoppeling van die meldingen, zodat ondernemers ook weten wat er met hun meldingen gedaan wordt? Al regelmatig zorgt juist de parkmanager voor de goede verbindingen.
Een ander aandachtspunt is het herkennen van risico’s binnen ondernemingen en op bedrijventerreinen. Hoe kunnen ondernemers helpen om die risico’s te inventariseren en met welke informatie kunnen de gemeente en de politie aan de slag? De komende tijd gaan drie afstudeerders van de Hogeschool van Amsterdam aan de slag om hier een eerste stap in te zetten. Ondernemers worden benaderd om aan de hand van een vragenlijst risico’s en signalen in kaart te brengen. Ook gaan de studenten graag met jullie in gesprek over wat de parkmanager, de gemeente en de politie hierin voor jullie kunnen betekenen. En uiteraard staan de studenten open voor andere vragen die ondernemers hebben.
Hopelijk kunnen zij velen van jullie spreken en kan het project daarmee bijdragen aan een veiligere Waarderpolder. Wil jij je alvast opgeven voor zo’n gesprek neem dan contact op met Iris van Lingen via iris.van.lingen@hva.nl Wil je meer weten over het hele project neem dan contact op met Marco Hofman via m.j.hofman@hva.nl.
Op de foto: Iris van Lingen en Khalil Akariou.