De positieve economische groei van de regio Haarlem die in 2017 boven de rest van Nederland uitkwam op 3,6 procent, zet naar verwachting ook door in 2018 en 2019. De werkloosheid daalt naar verwachting van 4,9 procent in 2017 naar 3,1 procent in 2018, en 2,8 procent in 2019. De regio Haarlem heeft zich binnen de Metropoolregio Amsterdam na de crisis sterk ontwikkeld door haar diverse en open economie waarin grote én kleine bedrijven kunnen groeien.
Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018 die op donderdag 21 juni zijn gepubliceerd. In de Economische Verkenningen staan de nieuwste cijfers over de economische ontwikkeling én de ontwikkeling van de welvaart in de 33 gemeenten van de Metropoolregio, met zo’n 2,5 miljoen inwoners. Met de recente economische groeicijfers hoort de Metropoolregio Amsterdam bij de 5 sterkst groeiende grootstedelijke regio’s in Europa, samen met Londen, Stockholm, Warschau en Praag.
Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in de Metropoolregio Amsterdam groeit in 2018 met 2,6 procent en die groei zal naar verwachting in 2019 2,1 procent zijn. Daarmee zakt de werkloosheid weer tot op het niveau van vóór de crisis. De werkgelegenheidsgroei vindt vooral plaats in ondersteunende zakelijke diensten en op consumptie leunende diensten zoals toerisme en horeca. Buitenlandse vestigingen zijn goed voor 20 procent van de totale werkgelegenheid in de metropoolregio. De metropoolregio Amsterdam blijft aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven, ook internationaal. De economische groei wordt door meerdere sectoren gedragen zoals groothandel, zakelijke diensten en informatie en communicatie. De groei in deze diensten heeft de reorganisaties in de financiële sector weten te compenseren.
Kansen voor Haarlem
Wethouder economie Sikkema: “Het is cruciaal dat Haarlem samen met de 32 omliggende gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam blijft werken aan een economie die zich voortdurend vernieuwd, want we beseffen ons dat deze periode van hoogconjunctuur niet eeuwig duurt. We zien in de directe toekomst met name kansen op innovatie vanuit onze duurzaamheidsambities. De komst van de European Medicines Agency is een mooie kans voor de regio om verschillende bedrijven aan te trekken in de gezondheidssector. Hiermee komen er vele banen bij voor alle opleidingsniveaus in de hele regio.”
Het woon-werkverkeer in de regio neemt toe door forensen van binnen én buiten de regio. De omvang van de uitgaande dagelijkse forensenstroom van de Regio Haarlem komt in 2017 uit op 73 duizend personen en stijgt ten opzichte van 2015 met 12 duizend personen. Hierdoor neemt de mobiliteitsdruk toe. “Bereikbaarheid staat hoog op de agenda van het nieuwe college in Haarlem. Wie in Haarlem woont en werkt belandt niet in de forensenfile. Des te belangrijker om te werken aan extra lokale banengroei: op de fiets naar je werk kunnen is ook nog een stuk groener” aldus wethouder Sikkema.
Bron: gemeente Haarlem