Skip to main content
heel en veiligSchoon

Vergroening van de Waarderpolder

By 20 februari 2018No Comments

Met de aanleg van de Centrale Watergang wordt al een flinke stap in de richting van vergroening genomen in de Waarderpolder. Maar daar houdt het niet op: Ton Belderok en Roel Cremer van Stichting ClimateMatters zetten zich in voor het ‘Vergroeningsproject Waarderpolder’.

Zeven graden warmer

Het duo heeft hiervoor met succes steun gezocht bij wethouder Cora-Yfke Sikkema (Duurzaamheid). Bovendien hebben diverse ondernemers in het gebied hun medewerking al toegezegd. Ton Belderok vertelt vol overtuiging over de noodzaak van het project. “In de Waarderpolder is het op een zomerse dag zeven graden warmer dan in Spaarndam. Dit komt door het gebrek aan groen en water. Het is daarom essentieel dat ondernemers meewerken aan een groener bedrijventerrein en daarmee een groenere stad. Dit is belangrijk voor de huidige generatie Haarlemmers, maar nog belangrijker voor hun kinderen.”

Bedrijvenparken

Toch is dat geen gemakkelijke opgave. Ondernemers blijken vaak lastiger te overtuigen dan bewoners. Ton Belderok legt uit dat een proactieve houding het beste aanslaat. “Roel en ik zijn bij diverse bedrijven in de Waarderpolder langs gegaan. We vragen hen mee te doen aan het groener maken van het gebied. Dit kan door bomen en planten te plaatsen en werknemers deze vrijwillig te laten onderhouden, met hulp van professionals. Een aantal ondernemers, zoals bakkerij Van Vessem, heeft al beplanting aangebracht. Uiteindelijk willen we met dit project bedrijventerreinen veranderen in ‘bedrijvenparken’. Dat is ons voornaamste doel.”

Voordelen voor ondernemers

Roel Cremer vertelt hoe het tweetal inspeelt op de commerciële geest van ondernemers. “Bedrijven willen concrete voordelen zien. Meer groen betekent bijvoorbeeld meer schaduw en daarom minder hitte in de zomer. Ook zorgt het voor minder fijnstof en wordt de toenemende regenval beter opgenomen. Dit vermindert wateroverlast. Uit onderzoek blijkt dat een prettige werkomgeving beter presterend personeel oplevert, dat ook nog eens loyaler is aan het bedrijf. Bovendien is milieubewust ondernemen goed voor het imago. Dit soort voordelen overtuigt veel ondernemers om mee te doen.”

Blauw en groen

Ook wethouder Cora-Yfke Sikkema benadrukt de noodzaak van groene initiatieven. “Een versteende stad als Haarlem krijgt sterk te maken met het veranderende klimaat. Het is daarom belangrijk dat we ons inzetten voor ‘blauw en groen’, oftewel meer ruimte voor water en bomen.” Gelukkig zijn steeds meer Haarlemmers zich hiervan bewust. Om hun betrokkenheid te illustreren haalt Cora-Yfke Sikkema een bijzonder voorbeeld aan. “Onlangs ging het project ‘Groene Schoolpleinen’ van start. Eén van de schooldirecteuren sprak mij aan, een paar weken nadat de school het plein een groener uiterlijk had gegeven. Hij vertelde mij dat de kinderen sindsdien beter presteren en er minder wordt gepest. Het toont aan dat steeds meer Haarlemmers de voordelen van een groene leefomgeving inzien. Het is mooi dat nu ook ondernemers meedoen.”

Direct
regelen