Alles op de fiets doen; voor Vincent is dat normaal. Hoe is dat zo gekomen?
“Ik kom uit Amsterdam, waar al mijn vrienden fietsten en ik was niet anders gewend. En als we buiten de stad moesten zijn, pakten we het openbaar vervoer. Tot mijn 30e heb ik nog nooit een auto gehad.”
Nog altijd verplaatst hij zich vaak per fiets, dus ook naar zijn werkplek in de Waarderpolder.
“Van mijn huis in het centrum van Haarlem naar mijn kantoor aan de Waarderweg is het 7 minuten fietsen. Met de auto doe ik er langer over.”
Haarlem is een compacte stad waar je met de fiets snel bent waar je moet zijn.
“Met de auto sta je vaker te wachten bij een stoplicht en moet je zoeken naar een parkeerplaats. Fietsen geeft me een vrij gevoel. Je kunt hem overal neerzetten en de afstanden zijn korter dan met de auto. Als je dagelijks fietst krijg je een soort basisconditie. Alles wat je daarnaast nog aan sport doet is mooi meegenomen, maar die basis is er.”
“Voor mij is fietsen niet alleen een gezonde, snelle en goedkope manier om me in de stad te verplaatsen, maar ook sociaal. Leuk om iemand voorrang te geven en daar een glimlach voor terug te krijgen. Of om in de winkels van de Cronjéstraat op weg naar kantoor lekkere boodschappen te halen voor lunch op kantoor.”
Wat zouden werkgevers volgens Vincent kunnen doen om medewerkers te stimuleren om te gaan fietsen?
“Voor de medewerkers die van verder weg komen, is het prettig als je bij aankomst kunt douchen en omkleden. Bied ze een fatsoenlijke fietsenstalling aan en een oplaadplek voor elektrische fietsen. Of houd een competitie; gezond en duurzaam naar je werk fietsen en wie de meeste kilometers aflegt, wint een etentje of iets dergelijks.”
Dit interview is onderdeel van het programma Waarderpolder Reist Duurzaam, waarin werknemers en werkgevers gemotiveerd worden om met de fiets naar de Waarderpolder te komen.